Originele wandelingen in België

wandelen over onverharde wegen en paden

Een aantal van de mooiste wandelingen van deze website werden gebundeld en uitgegeven in twee wandelgidsen: een gids met avontuurlijke wandelingen en een gids met wandelingen langs weinig bekende plekjes. Deze wandelgidsen kunnen online geraadpleegd worden.
De wandelgidsen werden verzorgd uitgegeven in een ringband, handig om mee te nemen, gedrukt op papier van hoge kwaliteit en met nauwkeurige beschrijvingen en wandelkaartjes. Beide gidsen bevatten wandelingen buiten de platgetreden paden die vooral over onverharde wegen en paden lopen en die zelfs de meest veeleisende wandelaars kunnen bekoren. Aldus bieden deze gidsen een kwaliteitsvolle aanvulling op het aanbod van grote uitgeverijen en van plaatselijke toeristische diensten.
De wandelgidsen zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel Alta Via in Antwerpen. Bij een boeking van een verblijf in vakantiehuis Arduina in de Ardennen krijg je een gratis exemplaar. Tijdelijk kan je de gidsen ook bekomen bij de auteur via dit formulier.

Avontuurlijke wandelingen in de Belgische Ardennen

Deze gids richt zich naar de sportieve wandelaar die graag moeilijke paadjes opzoekt. Deze doelgroep is de laatste vijftien jaar vergeten door de markt van vrijetijdsgidsen voor eigen land. De wandelingen situeren zich hoofdzakelijk in valleien van grote Ardense rivieren, waar rotsen en steile hellingen het uitgelezen terrein bieden voor sportieve wandelingen.
De eerste editie van de wandelgids verscheen in het voorjaar van 2011. Intussen heeft de gids zijn weg gevonden naar honderden avontuurlijke wandelaars. Bedrijven en verenigingen maken gebruik van de gids voor uitdagende groepsactiviteiten en heel wat gezinnen slaagden erin om met deze wandelingen hun opgroeiende kinderen te motiveren om mee op wandel te gaan.
De vierde editie uit 2015 van deze gids bevat dertien avontuurlijke wandelingen, goed voor 218 kilometer verrassend wandelen.

Originele wandelingen in de Belgische Ardennen

Deze nieuwe wandelgids biedt een subjectieve kijk op het mooiste van de Belgische Ardennen. De vijftien wandelingen bevinden zich in de echte Ardennen, zoals geologisch afgelijnd: van Brûly-de-Pesche in het westen, over Martelange in het zuidoosten tot Ruy in het noordoosten. Verschillende tochten in deze gids laten je kennismaken met minder bekende gebieden in de Ardennen. De gids leidt je afwisselend door weidse landschappen en grote wouden en brengt je langs mooie rivieren en beken.
De tochten lopen grotendeels over onverharde wegen en af en toe wordt gebruik gemaakt van een moeilijker, verborgen of overgroeid pad. Een enkele keer laat een wandeling je zelfs een eind stappen door een rivier. Ook deze gids is reeds aan zijn derde editie toe, deze verscheen in 2015. De vijftien wandelingen zijn in totaal goed voor 267 kilometer stappen langs minder bekende natuur in België.