Originele wandelingen in België

wandelen over onverharde wegen en paden

Een aantal van de mooiste wandelingen van deze website werden gebundeld en uitgegeven in twee wandelgidsen: een gids met avontuurlijke wandelingen en een gids met wandelingen langs weinig bekende plekjes.
De wandelgidsen bevatten nauwkeurige beschrijvingen en heldere wandelkaartjes. Beide gidsen bevatten wandelingen buiten de platgetreden paden die vooral over onverharde wegen en paden lopen en die zelfs de meest veeleisende wandelaars kunnen bekoren.

Avontuurlijke wandelingen in de Belgische Ardennen

Deze gids richt zich naar de sportieve wandelaar die graag de minst gemakkelijke paadjes opzoekt. De wandelingen situeren zich hoofdzakelijk in valleien van grote Ardense rivieren, waar rotsen en steile hellingen het uitgelezen terrein bieden voor sportieve wandelingen.
De eerste editie van de wandelgids verscheen in het voorjaar van 2011. Intussen heeft de gids zijn weg gevonden naar vele avontuurlijke wandelaars. Heel wat gezinnen slaagden erin om met deze wandelingen hun opgroeiende kinderen te motiveren om mee op wandel te gaan.
In het najaar van 2018 werden alle wandelingen in deze gids geactualiseerd en op het terrein gecontroleerd en er werden ook enkele nieuwe wandelingen toegevoegd. De vijfde editie van deze wandelgids, voor het eerst gedrukt in het voorjaar van 2019, is goed voor in totaal 226 kilometer avontuurlijk wandelen.

18/09/2020 De gedrukte versie van de wandelgids is uitgeput en voorlopig niet meer verkrijgbaar. Een digitale versie kan bekomen worden via dit bestelformulier.

24/05/2021 Op deze pagina vind je belangrijke updates bij de wandelingen.

'Je krijgt 14 hikes voorgeschoteld, verspreid over de Ardennen en allemaal tussen de 10 en 20 kilometer. Niet voor doetjes want er zitten wel wat stevige stukken tussen. Voetjes die nat worden, scherpe rotsen en padvinderij van de bovenste plank.' -- http://www.tjoolaard.be/

Avontuurlijke wandelingen in de Belgische Ardennen 2

Gezien het succes van onze wandelgids met avontuurlijke wandelingen en gezien de ontzettend vele positieve reacties werken wij aan een tweede deel. Deze wandelgids zou tien avontuurlijke wandelingen bevatten met opnieuw heel wat minder gemakkelijke paadjes langs Ardense rivieren, rotsen en steile hellingen.
Het boekje is nog lang niet klaar maar we delen hiernaast graag al de werkversie en werken er de volgende maanden met veel plezier en toewijding aan verder.
De tochten zijn opnieuw met de grootste zorg ontworpen, verschillende malen gecontroleerd op het terrein en beschreven en ze zijn voorzien van heldere wandelkaartjes. De wandelingen in deze werkversie zijn ook reeds getest door enthousiaste wandelaars. Kan je niet wachten en wil je ook graag nieuwe wandelingen testen op het terrein? Stuur ons een mailtje!

17/03/2021 De werkversie van de nieuwe wandelgids bevat reeds de wandelingen in Ville-au-Bois en Salmchâteau.

Originele wandelingen in de Belgische Ardennen

Deze wandelgids biedt een subjectieve kijk op het mooiste van de Belgische Ardennen. De vijftien wandelingen bevinden zich in de echte Ardennen, zoals geologisch afgelijnd: van Brûly-de-Pesche in het westen, over Martelange in het zuidoosten tot Ruy in het noordoosten. Verschillende tochten in deze gids laten je kennismaken met minder bekende gebieden in de Ardennen. De gids leidt je afwisselend door weidse landschappen en grote wouden en brengt je langs mooie rivieren en beken.
Deze wandelgids uit 2015 is uitgeput en vanaf februari 2019 niet meer te verkrijgen. De meeste wandelingen uit deze gids werden gepubliceerd op deze website: Langs de Eau Noire, Het woud van Nismes, Grote wouden aan de Franse grens, De Semois en zijbeken, De Our en de Lesse, Uitzichtpunten langs de Semois, Het woud van Anlier, Het land van de bevers, Naar de witte menhir, Bossen langs de Aisne, Congo aan de Amblève, De weiden van de Lienne en De bergen langs de Roannay.

De versie van de wandelgids die u hierboven kan bekijken is een oude, gearchiveerde versie. Voor geactualiseerde versies van de wandelingen dient u de beschrijvingen te gebruiken die via het tabblad 'wandelingen' beschikbaar zijn.