Originele wandelingen in België

wandelen over onverharde wegen en paden

Een aantal van de mooiste wandelingen van deze website werden gebundeld en uitgegeven in twee wandelgidsen: een gids met avontuurlijke wandelingen en een gids met wandelingen langs weinig bekende plekjes.
De wandelgidsen bevatten nauwkeurige beschrijvingen en heldere wandelkaartjes. Beide gidsen bevatten wandelingen buiten de platgetreden paden die vooral over onverharde wegen en paden lopen en die zelfs de meest veeleisende wandelaars kunnen bekoren. Deze gidsen zijn complementair aan het aanbod van grote uitgeverijen en van plaatselijke toeristische diensten.

Avontuurlijke wandelingen in de Belgische Ardennen

Deze gids richt zich naar de sportieve wandelaar die graag de minst gemakkelijke paadjes opzoekt. De wandelingen situeren zich hoofdzakelijk in valleien van grote Ardense rivieren, waar rotsen en steile hellingen het uitgelezen terrein bieden voor sportieve wandelingen.
De eerste editie van de wandelgids verscheen in het voorjaar van 2011. Intussen heeft de gids zijn weg gevonden naar vele avontuurlijke wandelaars. Heel wat gezinnen slaagden erin om met deze wandelingen hun opgroeiende kinderen te motiveren om mee op wandel te gaan.
In het najaar van 2018 werden alle wandelingen in deze gids geactualiseerd en op het terrein gecontroleerd en er werden ook enkele nieuwe wandelingen toegevoegd.
De vijfde editie van deze wandelgids, goed voor in totaal 226 kilometer avontuurlijk wandelen, kan besteld worden via het bestelformulier en wordt gratis aangeboden bij een boeking bij vakantiehuis Arduina.

'Je krijgt 14 hikes voorgeschoteld, verspreid over de Ardennen en allemaal tussen de 10 en 20 kilometer. Niet voor doetjes want er zitten wel wat stevige stukken tussen. Voetjes die nat worden, scherpe rotsen en padvinderij van de bovenste plank.' -- http://www.tjoolaard.be/

'Een groot deel van de wandelroutes liepen dwars door de Ardense bossen, waar de paden overgroeid waren met planten en omgevallen bomen ons de weg blokkeren. Over, onder en langs obstakels klimmen hoort er dus zeker bij. We hebben ons meermaals een beetje Indiana Jones gevoeld. We kwamen op plekken waar geen mens in de verre omtrek te bespeuren viel. En dat zorgde dan weer voor mooie ontmoetingen met plaatselijk wild. Twee keer stonden we oog in oog met herten. En ook wilde schapen kwamen al eens op ons pad.' -- https://weeralweg.be

Originele wandelingen in de Belgische Ardennen

Deze wandelgids biedt een subjectieve kijk op het mooiste van de Belgische Ardennen. De vijftien wandelingen bevinden zich in de echte Ardennen, zoals geologisch afgelijnd: van Brûly-de-Pesche in het westen, over Martelange in het zuidoosten tot Ruy in het noordoosten. Verschillende tochten in deze gids laten je kennismaken met minder bekende gebieden in de Ardennen. De gids leidt je afwisselend door weidse landschappen en grote wouden en brengt je langs mooie rivieren en beken.
Deze wandelgids is uitgeput en vanaf februari 2019 niet meer te verkrijgen. De meeste wandelingen uit deze gids werden gepubliceerd op deze website: Langs de Eau Noire, Het woud van Nismes, Grote wouden aan de Franse grens, De Semois en zijbeken, De Our en de Lesse, Uitzichtpunten langs de Semois, Het woud van Anlier, Het land van de bevers, Naar de witte menhir, Bossen langs de Aisne, Congo aan de Amblève, De weiden van de Lienne en De bergen langs de Roannay.